16 Mayıs 2010 Pazar

anaya sevgi

Kim annesini sevmez ki? Belki vardır sevmeyenler; fakat genel bir kanıyla rahatlıkla söyleyebiliriz ki herkes illaki annesini sever ya da sevmiştir. Anne her toplumda kutsal bir yere sahiptir. Şöyle ki en başta, “Cennet anaların ayakları altındadır.” Herkesçe kabul gören anneliğin yüceliği bazen yolundan sapabiliyor.

Önceden “Allah’ını seversen yapma!”, “Allah’ını seven dokunmasın.”, “Allah’ını seven buraya çöp atmasın!” gibi tabirleri kenara köşeye yazar ya da ağzımızdan düşürmezdik. Çok fazla bir tesiri olmazdı galiba bu tür tehditkâr cümlelerin. Öyle ki, “Sanki ben bunu yaparsam Allah’ımı sevmiyor mu olacağım? Bana ne kardeşim!” deyip yapacağımızı yine yapardık. Şimdi ne olduysa değişen pek çok şeyle yeni yöntemlere gidildi duvar yazılarında. Büyüyen ve ısınan bu şehirde çöp mevzusu oldukça kafa karıştırmakta. Bu yüzden ne kavgalar çıkmakta ne cezalar kesilmekte. Vatandaş, artık bıkmış olacak ki araya artık anneleri sokuyor. “Anasını seven buraya çöp atmasın.” ibaresini kesin çözüm zannediyor. En azından şimdilik işe yarıyor.

Bir beyin fırtınası yaptığımızda “Allah’ını seven…” tabiri daha çok işe yarar diye gözükse de “Anasını seven…” şekildeki tahrik edici sloganlar da son derece başarılı oluyor. Oysaki insanların “Sanki bunu yaparak annemi sevmiyor mu olacağım?” diye sorması gerekiyordu kendi kendine. Anne sevgisi böyle gösteriliyorsa devam edilmeli.

Aslında klişeleşen her şey anlamını yitiriyor olmalı. Yarın öbür gün “anne”nin kullanımı da eskiyecek ve kim bilir yerini neler alacak… Eşini sevenler mi, babasını sevenler mi, çocuğunu sevenler mi yoksa kendini sevenler mi… bilinmez! Şurası gerçek ki, “anne” sözcüğünün yerini alacak kelime daha ağır olamaz; çünkü insanoğlu değişiyor kelimelerle. O an ne ağır gelirse onun hatırına birkaç ay çöp dökmez. Daha sonra belediye ekipleri yine çöp karıştırır, yine ceza keser (eğer bulursa kimin döktüğünü), halktan yine camdan cama “bizim binadan atılmıyor ayol, ben hep şu yan binadan görüyorum” tarzında nefsi müdafaalar, yine sabahın bey vaktinde sessizce çöp dökmeler ve yıllarca böyle devam eden kısır bir döngü. Suçlu kim? Herkes kendine bir bakarsa suç zaten olmaz, suçluya gerek duyulmaz.

Annesini seven lütfen değerli isimleri kendine alet edinmesin ya da Allah’ını seven mi deseydik…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder